Uniek in de vastgoedmarkt: gesloten online veiling Brussels art deco gebouw met historische waarde

Uniek in de vastgoedmarkt: gesloten online veiling Brussels art deco gebouw met historische waarde

Aan het Elisabethpark in Koekelberg staat vanaf vandaag een uniek historisch pand in art-decostijl te koop. Het pand is ontworpen door de bekende art deco architect Albert Callewaert. Bovendien deed het dienst als filmdecor in een Franse serie én zijn de authentieke art deco elementen in de bekleding en de gevel bewaard gebleven. Het pand wordt echter niet zomaar te koop aangeboden: er kan enkel gesloten online geboden worden via de website van Troostwijk, de biedingen blijven met andere woorden geheim. Het veilinghuis lanceerde deze zomer een nieuwe website om de vastgoedactiviteiten te bundelen en te verspreiden over heel Europa, wat de verkoop van een dergelijk exclusief pand heel wat voordelen biedt. Bieden kan nog tot 16 december, met een startprijs van 1,7 miljoen euro. 

Luxueus herenhuis met filmallures 

 Het gebouw werd in 1930 ontworpen door Albert Callewaert, een Belgische architect die in de art deco periode in Brussel actief was. Hij is vooral bekend van het ontwerp van de 101 meter lange art deco gevel van het Joseph Marien stadion van de Brusselse voetbalclub Royale Union Saint-Gilloise. Het ontwerp van zijn hand in Koekelberg heeft een grondoppervlakte van maar liefst  1.114 m2, beschikt over een tuin en garage en telt vijf bouwlagen met een kelderverdieping, gelijkvloerse verdieping, twee bovenverdiepingen en een zolder. De gelijkvloerse verdieping beschikt over een inkom, hall, twee ruime salons of bureau’s, een eetkamer, keuken met bijkeuken, wasplaats en terras. De eerste verdieping telt nog een bureau, drie slaapkamers of extra bureelruimtes en twee badkamers. De tweede verdieping telt opnieuw zes kamers of bureelruimtes en een extra badkamer. “Het gebouw heeft twee ingangen, want officieel was het een herenhuis met aparte woonst voor de bediende. In 1987 werd het dan officieel erkend als kantoorruimte”, zegt Chris Tanghe, zaakvoerder van Troostwijk Real Estate Sales. De impressionante uitstraling is ook de regisseur van de Franse serie « Au service de la France » niet ontgaan, want in 2017 deed het dienst als filmdecor voor deze serie, een parodie op de spionagefilms over de Franse geheime diensten begin jaren ’60. 

Story image

Het hoogste bod blijft geheim 

 Het pand in Koekelberg wordt vrijwillig verkocht, omdat de eigenaars het beroepsmatig niet meer gebruiken. “We werken met gesloten biedingen, omwille van het waardevolle historische karakter en de exclusieve art deco inrichting. Het gelijkvloers en de eerste verdieping komen nog perfect overeen met het ontwerp uit 1930. Ook de inrichting is steeds gelijk gebleven en bevindt zich in een uitstekende toestand. Daarnaast zijn ook de gevels, met verlichting, nog intact. Als richtprijs hanteren we daarom 1,7 miljoen euro, lagere biedingen zullen heel goed gemotiveerd moeten worden. Niemand zal het hoogste bod kennen”, aldus Chris Tanghe. De eigenaars stelden Troostwijk aan omwille van de jarenlange expertise in het veilen van onroerend goed. Troostwijk controleert elk bod en bespreekt het met de eigenaars. Geïnteresseerde kopers kunnen op de website van Troostwijk alvast een virtueel bezoek aan het pand brengen. “Met een virtueel bezoek kan de kandidaat zich al snel een mooi beeld van het gebouw vormen. Door het exclusieve karakter van het gebouw blijft een fysiek bezichtingsmoment voor veel geïnteresseerden wel nog noodzakelijk”, zegt Tanghe. 

Internationaal online verkopen van vastgoed 

 De grote meerwaarde van de nieuwe Troostwijk-immo website ten opzichte van bestaande online initiatieven, schuilt in het enorme internationale bereik om vastgoed te promoten en om Belgen vastgoed in het buitenland aan te bieden. Troostwijk maakt zo als grootste Europese veilinghuis en internationaal marktleider het internationaal (ver)kopen en veilen van vastgoed mogelijk, wat vooral in het high-end en industriële segment veel voordelen biedt. “We merken dat een internationaal bereik steeds belangrijker wordt, vooral voor high-end panden op dure locaties zoals dit pand in Koekelberg en industrieel vastgoed. Wij kunnen hier op inspelen dankzij ons internationaal klantenbestand en netwerk, terwijl andere initiatieven in België vooral lokaal blijven. Het is een primeur dat een dergelijk pand met historische waarde exclusief online in een gesloten veiling wordt aangeboden. We verwachten hiervoor zowel nationale als internationale aandacht”, aldus Tanghe. 

Praktisch 

 Noot voor redacties, niet voor publicatie: 

Een persbezoek is mogelijk op 07/11 om 11u. Heeft u interesse om het pand te bezoeken en/of een interview te houden met Chris Tanghe? Contacteer Astrid Dupuis via ad@twocents.be of op 0494 91 26 57. 

Astrid Dupuis Senior Project Manager, Two cents

 

 

Over Troostwijk

Troostwijk Veilingen vindt dat alles waarde heeft. 

Bij het bedrijf draait het om het vinden, herkennen en verzilveren van die waarde, vaak via online veilingen maar ook via tenders en onderhandse verkooptrajecten. Het bedrijf taxeert, adviseert en is Europa’s grootste business to business veilinghuis met wereldwijd bereik. Online veilen is volgens het bedrijf een uitstekend en objectief verkoopkanaal. Troostwijk Veilingen realiseert de beste opbrengst in de markt en is daarnaast snel, veilig en transparant. 

Waarde draait bovendien om mensen. Respect en duurzaamheid staan daarom hoog in het vaandel. Volgens Troostwijk Veilingen verdient elk product een langer leven dan bij de eerste eigenaar. Troostwijk Veilingen veilt per jaar ruim 520.000 kavels voor bedrijven uit onder meer de sectoren: agrarisch, food, metaal, bouw, grondverzet en transport & logistiek. Het bedrijf heeft lokale sector specialisten door heel Europa en kopers in 137 landen.