Sint-Jansbergsklooster in Halen te koop

Troostwijk Real Estate verkoopt historisch domein online

In Zelem, een deelgemeente van het Limburgse stadje Halen, staat een wel heel bijzonder gebouw te koop.  Geïnteresseerde kopers kunnen op de website van Troostwijk nog tot 22 mei een bod uitbrengen op het historische St-Jansbergsklooster.

Roemrijke geschiedenis

Het klooster werd in 1329 gesticht door de Heer van Diest en zijn tweede vrouw, Johanna van Vlaanderen. Het werd al snel een roemrijk centrum van letterkunde, boekbinderij en onderwijs. Na een lange en soms woelige geschiedenis wordt het klooster in 1993 verkocht voor het gebruik van evenementen en recreatieve doeleinden. In 2012 komt het domein opnieuw te koop en wordt het het jaar daarop aangekocht door een coöperatieve vennootschap, die in 2017 de boeken neerlegt. Als curatoren werden meester Xavier Gielen en meester Frederika van Swygenhoven aangesteld.

Het domein

Het voormalig Kartuizerklooster St-Jansberg is gelegen in een prachtig groen kader. Het hele domein is ommuurd door de originele kloostermuur uit de middeleeuwen en beslaat 3,25 hectare. Iets meer dan 1 hectare is afzonderlijk ommuurd en omvat de boomgaard en een weide. In de boomgaard bevindt zich ook een schitterende 17e-eeuwse kapel, in de volksmond de Tutterkapel genoemd. De resterende oppervlakte omvat de gebouwen en de ruime parking vooraan. In zijn huidige indeling herbergt het klooster 3.500 m² bewoonbare oppervlakte, waarvan de benedenverdiepingen zijn ingericht als lokalen voor feesten en evenementen. Het unieke karakter van deze site wordt in de toekomst gevrijwaard dankzij de omschrijving bij onroerend erfgoed als dorpsgezicht en als monument.

Historisch monument

“Het is ongetwijfeld een prachtig domein”, licht de afgevaardigde van Troostwijk Real Estate toe. “Wij zijn dan ook vereerd om het te koop te mogen aanbieden en zo dit uniek domein een nieuw leven in te blazen. Uiteraard moeten kopers wel rekening houden met de historische betekenis van het gebouw en met de stedenbouwkundige bestemming, die momenteel gemeenschapsvoorziening en openbaar nut is. Een school of een revalidatiecentrum zijn maar twee voorbeelden van de mogelijke bestemmingen. Positief is dat de Stad Halen mondeling liet weten zich achter elk invullend project te willen schragen, mits Monumentenzorg uiteraard ook akkoord gaat. Een aangepast en op maat gemaakt RUP moet de finale bestemming bezegelen. Goed nieuws dus voor de kandidaat-bieders. Het blijft natuurlijk afwachten wat uit de bus komt. Op 22 mei weten we meer!”

Een online bod uitbrengen kan via Troostwijk op https://www.troostwijkauctions.com

De startprijs voor het online bieden werd bepaald op € 990.000.

Praktische info:

•          Afsluitingsdatum: 22 mei 2017 16:00 CET

•          Kijkdagen: Op afspraak                    

Locatie: Sint-Jansbergstraat 9 3545 Halen

Meer info: https://www2.troostwijkauctions.com/nl/klooster/03-24428-5616-4298483/

Contacteer ons
Hugh Driessen Troostwijk Real Estate
Ward Vanhee Two cents
Over Troostwijk

Troostwijk Veilingen vindt dat alles waarde heeft. 

Bij het bedrijf draait het om het vinden, herkennen en verzilveren van die waarde, vaak via online veilingen maar ook via tenders en onderhandse verkooptrajecten. Het bedrijf taxeert, adviseert en is Europa‚Äôs grootste business to business veilinghuis met wereldwijd bereik. Online veilen is volgens het bedrijf een uitstekend en objectief verkoopkanaal. Troostwijk Veilingen realiseert de beste opbrengst in de markt en is daarnaast snel, veilig en transparant. 

Waarde draait bovendien om mensen. Respect en duurzaamheid staan daarom hoog in het vaandel. Volgens Troostwijk Veilingen verdient elk product een langer leven dan bij de eerste eigenaar. Troostwijk Veilingen veilt per jaar ruim 520.000 kavels voor bedrijven uit onder meer de sectoren: agrarisch, food, metaal, bouw, grondverzet en transport & logistiek. Het bedrijf heeft lokale sector specialisten door heel Europa en kopers in 137 landen.