Grootste wijncollectie van de Benelux: live veiling eerste toppers op 24 maart

De eerste 350 topkavels van de Museum Collection van de Wijnmakelaarsunie, de grootste wijncollectie van de Benelux ooit, gaan binnenkort onder de hamer. Dit is het eerste deel van de indrukwekkende collectie van ruim 130.000 flessen die de Wijnmakelaarsunie heeft opgebouwd. De unie was ooit de grootste Belgische wijnimporteur en distributeur van iconische wijnhuizen als Leroy, Romanée-Conti en Petrus. Curator Mr. Hubert Berghs heeft de boedel gegund aan Troostwijk Auctions, die vanwege het exclusieve karakter van de wijncollectie de samenwerking zocht met het in wijn gespecialiseerde veilinghuis Winefield’s Auctioneers. 

 

Bourgogne iconen, vintage ports en Bordeaux huizen

“Een kelder als deze kom je als wijnveiler maar één keer in je leven tegen, elke doos die opengaat onthult weer een uitzonderlijke fles”, aldus Milan Veld, oprichter en taxateur van Winefield’s Auctioneers.

De grootste collectie Leroy in één verzameling is een uitspraak die Veld al doet; een deel van die Leroy’s is al getaxeerd en beschreven voor de eerste veiling. Daarnaast bestaat de eerste veiling uit andere Bourgogne iconen als Domaine La Romanée-Conti, Coche-Dury en Clos de Tart. Voor een magnum Romanee-Conti 2005 zal een koper minstens € 25.000 moeten neerleggen.

Er zitten gerijpte flessen bij zoals een selectie vintage ports uit de legendarische jaren 1963 en 1945. Maar Petrus en andere Bordeaux huizen ontbreken ook niet. “Mijn wijnhart begon sneller te kloppen toen ik de magnum Mouton Rothschild 1947 kon authentiseren. Hij is in uitzonderlijk goede staat, dus dat is wat mij betreft toch wel een snoepje in deze eerste veiling”, aldus Veld. De waarde van deze enkele fles wordt geschat op € 7100 à €10.400.

Bijzondere dynamiek met live veiling

Deze eerste  kavels gaan op 24 maart live onder de hamer bij Wijnkasteel Genoes-Elderen, vlakbij de voormalige kelders van de Wijnmakelaarsunie in België. Dat betekent dat mensen niet alleen online kunnen bieden, maar ook in de zaal live of telefonisch een bod kunnen uitbrengen. En dat geeft een bijzondere dynamiek aan de veiling.

Een kleine week eerder op 18 maart zal Troostwijk met een complementerend deel van de collectie van start gaan in een online only veiling. Voor deze veiling is er op 30 maart een kijkdag en de sluitingsdag is 31 maart. “We hebben nu de ruim 130.000 flessen tussen de twee veilingplatforms verdeeld. Het is voor ons van belang secuur te bepalen waar welke wijnen het beste geveild kunnen worden om voor de schuldeisers het maximale eruit te kunnen halen”, zegt Andy Vons, van Troostwijk Auctions. “Je zou kunnen zeggen dat we de 50.000 Exceptional and Superb Wines via het ene platform doen, en de 80.000 Fine and Rare Wines via het andere”, aldus Vons.

Meerdere veilingen

De eerste online only veiling vanaf 18 maart en de eerste live veiling op 24 maart, vormen de start van een serie veilingen. In de komende maanden zullen nog meer live veilingen in Amsterdam, Singapore en België worden georganiseerd, maar ook een online only veiling gericht op business to business. Zowel op www.troostwijkauctions.com/wine als op www.winefields.com kan de veilingkalender gevonden worden.

 

Over TBAuctions

Met de belangrijkste merken Troostwijk Auctions & Valuations en BVA Auctions, is TBAuctions het grootste veilingplatform van Europa. TBAuctions veilt in opdracht van derden roerende en onroerende zaken en realiseert de beste opbrengst in de markt, is snel, veilig en transparant. TBAuctions heeft experts in alle sectoren. www.troostwijkauctions.com en www.bva-auctions.com

Over Winefield’s

Winefield’s is een in wijn gespecialiseerd veilinghuis met veilingen in zowel Azië als Europa en een eigen team van taxateurs en wijnexperts. Winefield’s Auctioneers is in 2006 opgericht door Milan Veld in Amsterdam en veilt sinds 2009 in Singapore. In beide landen bekleed Winefield’s Auctioneers de positie van marktleider. www.winefields.com

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie over Troostwijk Auctions & Valuations en BVA Auctions kunt u contact opnemen met Astrid Dupuis.

Contacteer ons
Astrid Dupuis Project Manager, Two cents
Astrid Dupuis Project Manager, Two cents
Over Troostwijk

Troostwijk Veilingen vindt dat alles waarde heeft. 

Bij het bedrijf draait het om het vinden, herkennen en verzilveren van die waarde, vaak via online veilingen maar ook via tenders en onderhandse verkooptrajecten. Het bedrijf taxeert, adviseert en is Europa’s grootste business to business veilinghuis met wereldwijd bereik. Online veilen is volgens het bedrijf een uitstekend en objectief verkoopkanaal. Troostwijk Veilingen realiseert de beste opbrengst in de markt en is daarnaast snel, veilig en transparant. 

Waarde draait bovendien om mensen. Respect en duurzaamheid staan daarom hoog in het vaandel. Volgens Troostwijk Veilingen verdient elk product een langer leven dan bij de eerste eigenaar. Troostwijk Veilingen veilt per jaar ruim 520.000 kavels voor bedrijven uit onder meer de sectoren: agrarisch, food, metaal, bouw, grondverzet en transport & logistiek. Het bedrijf heeft lokale sector specialisten door heel Europa en kopers in 137 landen.