Antwerpse luchtvaartmaatschappij VLM Airlines te koop

De aandeelhouders van SHS Aviation Antwerp NV, opererend onder de naam VLM Airlines (FlyVLM), besloten eind augustus om de maatschappij te vereffenen. Vereffenaar mr. Youri Steverlynck stelde internationaal veilinghuis Troostwijk Auctions aan voor de verkoop van deze iconische onderneming. Geïnteresseerden kunnen online informatie inwinnen en meebieden via een zogenaamde ‘tender sale’ en dit nog tot 15 oktober. Dit kan op de gehele onderneming of op individuele loten. “Alle scenario’s zijn dus nog mogelijk”, benadrukt Troostwijk.

Vliegklare Fokker-vliegtuigen​

VLM Airlines verkoopt de volledige onderneming, gaande van drie Fokker-vliegtuigen, propellers, motoren, cabineonderdelen, licenties en landingsrechten  tot het VLM Airlines handelsmerk en het FlyVLM logo toe. De kandidaat-koper kan enerzijds bieden op het geheel van de goederen, wat zo goed als een overname kan betekenen, als op individuele loten. Fokker-vliegtuigen vliegen niet veel meer in Europa en zijn vrij zeldzaam geworden. “De vliegtuigen uit deze verkoop worden in vliegklare status gehouden en kunnen bij wijze van spreken morgen opnieuw vertrekken. Zo moet de koper ook niet opnieuw het certificeringsproces doorlopen, wat een bijkomend voordeel vormt. Omdat de Fokker-vliegtuigen steeds up to date gehouden werden en er nog voldoende reserveonderdelen te verkrijgen zijn, vertegenwoordigen ze nog steeds een behoorlijke marktwaarde”, stelt Troostwijk. Mogelijke kandidaten zijn maatschappijen die Fokker-vliegtuigen in hun vloot hebben of in het onderhoud van dit type toestellen voorzien, maar ook voor doorstart kandidaten en handelaren is dit een interessante verkoop.

Alle scenario’s zijn mogelijk

“We merken dat er op dit moment behoorlijk wat interesse is voor deze verkoop en dat het met bedrijf VLM Airlines nog alle kanten uit kan gaan. Een overname van de volledige inboedel is op dit moment zeker niet uitgesloten”, verklaart Troostwijk. Praktisch gesproken meldt een kandidaat zich aan op de site van Troostwijk, waar alle info voorhanden is, samen met een te downloaden biedformulier. De kandidaat-koper dient dit op de voorgeschreven wijze in bij de vereffenaar met een bod op het geheel of op individuele loten. Maar een vliegtuig koop je natuurlijk niet zomaar. Er hangt een hele historiek aan vast en het brengt behoorlijk wat documentatie en papierwerk met zich mee. De kandidaat-koper kan de beschikbare historieken controleren voor hij een bod uitbrengt, na ondertekening van een geheimhoudingsovereenkomst (Non-Disclosure-Agreement).

Ruim publiek aanspreken

De interesse in een vereffening van een luchtvaartmaatschappij gaat verder dan de Belgische landsgrenzen. Daarom rekent de vereffenaar op de hulp van Troostwijk. “Troostwijk is ingeschakeld omdat wij met ons internationaal klantenbestand een groot publiek kunnen bereiken. We zijn in het verleden trouwens al vaker ingeschakeld voor dergelijke verkopen, onder meer toen delen van de Fokker-fabriek verkocht werden maar ook bij het faillissement van Sabena of Air Berlin”, stelt Troostwijk.

Praktische info:

•                 Afsluitingsdatum: maandag 15 oktober 2018 - 12:00u

•                 Bezichtiging: Op afspraak

•                 Locatie : luchthaven Antwerpen, Luchthavenlei z/n, 2100 Antwerpen (Deurne)

•                 Meer informatie rond de biedingsprocedure: https://www.troostwijkauctions.com/nl/shs-27587/01-27587/

Noot voor redactie (niet voor publicatie):

•                 Contactpersoon Peter Pepermans: p.pepermans@troostwijk.be, +32 3 287 62 62

Contacteer ons
Astrid Dupuis Project Manager, Two cents
Astrid Dupuis Project Manager, Two cents
Over Troostwijk

Troostwijk Veilingen vindt dat alles waarde heeft. 

Bij het bedrijf draait het om het vinden, herkennen en verzilveren van die waarde, vaak via online veilingen maar ook via tenders en onderhandse verkooptrajecten. Het bedrijf taxeert, adviseert en is Europa’s grootste business to business veilinghuis met wereldwijd bereik. Online veilen is volgens het bedrijf een uitstekend en objectief verkoopkanaal. Troostwijk Veilingen realiseert de beste opbrengst in de markt en is daarnaast snel, veilig en transparant. 

Waarde draait bovendien om mensen. Respect en duurzaamheid staan daarom hoog in het vaandel. Volgens Troostwijk Veilingen verdient elk product een langer leven dan bij de eerste eigenaar. Troostwijk Veilingen veilt per jaar ruim 520.000 kavels voor bedrijven uit onder meer de sectoren: agrarisch, food, metaal, bouw, grondverzet en transport & logistiek. Het bedrijf heeft lokale sector specialisten door heel Europa en kopers in 137 landen.